Gå på opdagelse i skoven og find svampe

Der er spiselige svampe i de danske skove hele året, men sensommeren og efteråret er den perfekte tid til at gå på svampejagt i, da antallet her er på sit højeste. Der findes flere forskellige slags spiselige svampe som f.eks. markchampignon, almindelig kantarel, tragt-kantarel, stor trompetsvamp og Karl Johan svamp.

Der findes også giftige svampe i skovene, som snehvid fluesvamp, grøn fluesvamp, rød fluesvamp, almindelig netbladhat og satans rørhat. Hvis I ikke er de store svampekendere på forhånd, er det derfor en god idé, at I sætter jer ind i, hvilke der er giftige, og hvilke der er spiselige. Et godt sted at starte er for eksempel med at læse Naturstyrelsens svampeguide, eller deltag i nogle af de spændende svampe-arrangementer i uge 39 eller 42.

Book et sommerhus til svampejagt
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.

Svampeugen i uge 39

I uge 39 har hele familien mulighed for at deltage i vores tilbagevendende svampeuge. I denne uge åbner kyndige naturguider op til skovenes store spisekammer, og giver jer en grundig gennemgang af de svampe, der kan findes i skovene - de spiselige, de ikke spiselige og de giftige. Det er vigtig viden at have med sig, når man selv går på jagt efter svampene til aftenmåltidet. 

Under svampeugen byder gourmetrestauranterne i området indenfor til lækre retter med svampe i centrum. I kan dermed opleve, hvordan de forskellige svampe smager i samspil med hinanden og andre lækre, lokale råvarer. 

Læs meget mere om svampeugen og find et program for de mange oplevelser.

Svampejagt i efterårsferien uge 42

Hvis I holder efterårsferie i et sommerhus i Blåvand i uge 42, har I mulighed for at tage hele familien med på en spændende svampejagt i Sdr. Plantage. Her vil der også være en naturvejleder til at guide jer omkring de forskellige typer af svampe og til at fortælle lidt om tilberedningen af de spiselige svampe.

Kontakt NaturKultur Varde på Telefon 75 22 22 50 eller e-mail nkv@naturkulturvarde.dk for nærmere information

Hvad kræver det?

Alle kan gå på svampejagt, men der er nogle enkelte ting, der kan være gode at have tænkt på, før man bevæger sig ud i skovene. For det første er praktisk tøj en god idé. Vi samler svampe i efterårsmånederne, og klimaet er derfor ikke det samme, som det er i højsommeren. Skovbunden er fugtigt, og luften bliver kun koldere. Derudover er en kurv en god idé at medbringe. Her kan I have alle de svampe, I finder, uden de tager skade. Vælger I at opbevare svampene i en plasticpose eller lignende, så risikerer I, at de falder sammen og påbegynder en forrådnelsesproces. Den sidste ting, vi vil anbefale at medbringe, er en lille kniv. Med den kan I hurtigt løsne svampene fra skovbunden og rense dem for eventuel jord. Kniven kan også bruges til at åbne svampene, så I kan tjekke, om de er ormædte. 

Hop i køkkenet

Efter en hyggelig dag i den kolde skov, hvor I har fyldt jeres kurve op med alverdens lækre svampe, findes der ikke noget bedre end at komme hjem til sommerhuset, fyre op i brændeovnen og hoppe i køkkenet.

Med svampe kan I lave en lang række af lækre retter, og det fungerer tilmed perfekt som erstatning til kød. Prøv for eksempel en svamperisotto, en svamperagout eller svampesuppe eller noget helt fjerde. Rigtig god fornøjelse.

Gå på jagt i skoven

Svampejagt giver jer fantastiske oplevelser, mens I leder efter de bedste svampe. En svampejagt tager jer på gåture, som I ellers ikke ville have kommet på.

Få varmen i sommerhuset

Efter en lang dag i skoven er det skønt at komme hjem foran brændeovnen i jeres sommerhus og få varmen.

Kan det være farligt?

Når I plukker svampe, er det vigtigt, at I ved, hvad I laver. Hvis I plukker de forkerte svampe, kan det nemlig få voldsomme konsekvenser. Der findes en række giftige svampe i Danmark, og I bør derfor kun spise de svampe, som i med sikkerhed kan genkende. Det betyder også, at hvis I tager børn med på svampejagt, skal I hele tiden have et vågent øje på dem, så de ikke spiser noget, de ikke skal. 

En måde at undgå, at I kommer hjem med de forkerte svampe er, at I kan have en god svampebog med under armen. Her kan I altid slå op, når I finder en svamp, og se om den er spiselig eller ej. Alternativt kan I følges med en god ven, som I har tillid til, eller prøve en af de mange guidede ture til svampejagt. 

Uanset hvor sikre I er på, at I har fundet de gode svampe, er der alligevel en række forholdsregler, I bør følge. Spis aldrig vilde svampe uden at have tilberedt dem og spis dem kun i lille omfang første gang, så I kan tjekke, om I er overfølsomme.