Tirpitz-stillingen

En lille køretur fra Blåvand finder man det imponerende og arkitektonisk smukke museum, Tirpitz. Museet er bygget op omkring den gamle Tirpitz bunker fra 2. verdenskrig, som i dag står tilbage som et sørgeligt men historisk varemærke for en af de største krige i verdenshistorien. Bunkerstillingen, bestående af to kæmpe bunkere, skulle i sin tid bygges som en del af Hitlers Atlantvold, men blev aldrig færdigbygget, da krigen nåede at slutte inden, de stod færdige. Derfor kom de tll at stå som tilsandede monumenter i den barske vestjyske natur, indtil det blev besluttet, at de skulle fungere som museum.

Historien bag bunkeren

Det har længe været muligt at besøge den historiske og interessante Tirpitz bunker, der vidner om nogle af de rædsler, som Anden Verdenskrig bragte med sig. I 2017 startede  det verdenskendte, danske arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group en omfattende ombygning der har værnet om bunkerens historie og naturen omkring den. Det nye museum er bygget op i beton og jern, som bunkeren oprindeligt blev fremstillet i og af glas, der blev fremstillet af sand fra klitlandskabet omkring museet. Museet er bygget ind i klitterne og med en underjordisk gang, der forbinder museet til den sydlige bunker, der også bruges til udstillinger. På det skrånende tag er der plantet marehalm, så museet falder perfekt ind i den vestjyske natur omkring det. Efter ombygningen står museet som en arkitektonisk perle, der er værd at besøge for både arkitektur og indhold!

I forbindelse med ombygningen er der kommet 4 store udstillingsrum. Museet bruger nye spændende og interaktive formidlingsgreb, og ønsker du at få hele historien med, kan du få den serveret via et headset. Der er både faste udstillinger og skiftende specialudstillinger, der alle har bunkerens historie eller livet omkring vestkysten som omdrejningspunkt.

Tirpitz Museet

Udstillingerne

Museet kan rumme 5 udstillinger af gangen, hvor fire af dem er faste udstillinger og en enkelt er en særudstilling. De fire faste udstillinger er: Et skatkammer med ravfund "Rav - Havets guld", "En hær af beton" hvor du kan møde en række mennesker, der hver især fortæller deres historie om Anden Verdenskrig, "Tirpitz-bunkeren" hvor du bliver ledt rundt i den gamle bunker, og oplever på første parket, hvordan en bunker ser ud indefra og "Den skjulte Vestkyst" hvor du kan gå på opdagelse i flere tusind års fortællinger fra vestkysten. Særudstillingen, som kører i perioden 15.10.21 til 31.08.2024, hedder: "Den sidste mammut - det første menneske". 

Læs mere om udstillingerne herunder 

  • "Havets Guld" - Nordens guld, havets guld ... kært barn har mange navne, og i denne fantastiske udstilling kommer du ind i et skatkammer fyldt med den smukkeste gyldne rav fra en svunden tid. Udstillingen er en af Nordens flotteste af sin slags, og publikum indbydes til at gå på jagt i 40 millioner år gammelt rav, der er fyldt med insekter, blade og andet fra fortiden. Det er utroligt fascinerende at tænke på, at ravet er blevet til i en tid, hvor ingen mennesker har levet, og hvor det i fred og ro blev skabt af harpiks, der løb ned af træerne og fangede insekter på deres vej. I udstillingen møder du professionelle ravsamlere, der viser deres egne smukke fund frem, og giver dig tips til, hvordan du kan se forskel på sten og rav. Måske har du heldet med dig senere nede ved stranden?

  • "Tirpitz-bunkeren" -  Denne udstilling udfordrer sine besøgende til at tænke kreativt. Hvem skulle have bemandet bunkeren? Hvem var det meningen, at kanonerne skulle sigte efter og ramme? Og hvorfor skulle den store kanomstilling ligge lige netop i Blåvand? Inden du træder ind i det historiske levn, får du en introduktion til tankerne bag bunkeren, og så må du forestille dig resten. 

  • "En hær af beton" - Dette er ikke en klassisk udstilling omhandlende en bunker, men derimod en levende og rørende fortælling fortalt af dem, der deltog i krigen på den ene eller den anden måde. Udstillingen er opbygget som et lille bunkerlandskab, der fører dig igennem historierne, blandt andet fra den lille pige der skulle flytte, fordi hun boede der, hvor bunkeren skulle bygges. Du kan også besøge soldaten fra Hitler Jugend, der er opvokset med krigslegetøj og en viden om, at han en dag skulle sendes i krig. 

  • "Den skjulte vestkyst" - Denne udstilling omhandler ikke krigen men derimod den 12.000 år lange historie fra et liv ved den barske, danske vestkyst. Du kan finde 12 historier, der på hver deres måde er spændende og nervepirrende, og trækker dig med ind i en tid fra for lang tid siden, men som alligevel har været med til at sætte sine spor den dag i dag. I kan komme ombord i en redningsbåde, der rejser tilbage i tiden, mens stemningen ændrer sig gradvist, når natten falder på inde i udstillingen ... Hele landskabet har ændret sig med tiden, og i udstillingen kan du opleve, hvordan blandt andet istiden har sat sine spor i det smukke og iltre landskab ved vestkysten. 

Anbefalinger i forbindelse med din tur til Tirpitz Museet

Overnatning i Blåvand 

Når du besøger Tirpitz, er det nærliggende at bruge mere end én dag i Blåvand. Blåvand er en by, der emmer af feriestemning og godt humør på alle tider af året, og vi tilbyder en masse lækre overnatningsmuligheder, som I kan leje for både 1 uge, 14 dage eller en miniferie på 3-4 dage. Uanset længde på ferien så kan vi tilbyde alt fra charmerende stråtækte huse, klassiske træsommerhuse og store luksussommerhuse med plads til den helt store familie. Når I overnatter i Blåvand, er der aldrig langt til det smukke, temperamentsfulde Vesterhav og det hyggelige centrum af byen, der tilbyder både shopping, dagligvareindkøb og lækkert friskbagt brød til de dovne morgener på ferien. Når I har tilbragt en hel dag ved stranden enten i badetøjet eller med en lang tur i efterårsblæsten, så er der flere muligheder for at finde et skønt måltid mad inde i byen eller ved Hvidbjerg Strand Feriepark - og det gælder både morgen, middag og aften. 

Gå på opdagelse i vores fire sommerhusområder; Blåvand, Ho, Mosevrå og Jegum og find lige præcis det hus, der kan sætte prikken over i'et på jeres ferie til Blåvand!
  

Andre oplevelser ved Blåvand

Når I er i Blåvand for at besøge Tirpitz, er der mange andre oplevelser, der måske også kan interessere jer. Hvis I rejser med børn, så kan I tage i det meget populære og børnevenlige Blåvand Zoo, der ligger på vejen ud mod Tirpitz. Her kan I komme helt tæt på dyrene, da der er en særlig indhegning med klappedyr. Blåvand Zoo er det eneste sted i Danmark, hvor det er muligt at se hvide løver og røde kæmpekænguruer, og I kan sågar overvære fodring af de forskellige dyr i løbet af dagen. Parken har åbent hele året rundt, så det er altid en mulighed at få en dejlig oplevelse tæt på naturen, og vi garanterer for, at børn, barnlige sjæle og alle dyreinteresserede vil få en stor oplevelse. 

Hvis det ikke er dyr, der trækker i jer, så kan I bruge en eftermiddag med at besøge Blåvands varetegn, nemlig Blåvandshuk Fyr. Fyret blev første gang taget i brug i 1900, og er den dag i dag stadig funktionsdygtig, dog er det automatiseret. Fyrmesterboligen bliver derfor brugt til blandt andet en udstilling om Horns Rev, der ligger smukt med sine sandbanker og vindmøller, der lover en grønnere fremtid. Når I står i toppen af tårnet, kan I på klare dage se ud til vindmølleparken, der er et syn for sig selv. Udover udsyn til vindmølleparken så får I også en fantastisk udsigt over stranden og området ved Blåvand og Hvidbjerg Strand fra det 39 meter høje tårn. Det er nødvendigt at tilbagelægge 171 trappetrin på vejen derop, men panoramaudsigten er det hele værd. 

I kan også dreje om hjørnet og køre op ad Gl. Mælkevej til Høvlehuset, som ligger bare én kilometer fra Tirpitz. Her finder I et privat værktøjsmuseum med en historisk samling af landhåndværk fra 1700 til 1950. Her viser ejer, Niels Ole Fauerby Bennetsen gerne selv rundt og fortæller historier om træbearbejdning gennem tiden.

Sommerhus i nærheden af Tirpitz
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.

Adresse

Tirpitzvej 1
6857 Blåvand

Tel.: 0045 75 22 08 77 (Hverdage)
Tel.: 0045 75 22 07 16 (Weekend)